Poradnik Turysty – Turcja

Informacje ogólne dla turystów udających się do Turcji

Położenie:

Turcja położona jest na dwóch kontynentach, na pograniczu Azji i Europy. Część europejska, na zachód od cieśniny Bosfor, leży na Półwyspie Bałkańskim. Większa część terytorium znajduje się jednak na półwyspie Azja Mniejsza między Morzem Czarnym a Morzem Śródziemnym. Turcja graniczy z takimi państwami jak: Armenia, Azerbejdżan, Bułgaria, Grecja, Gruzja, Irak, Iran i Syria. Środkową część Turcji, a zarazem Półwyspu Azja Mniejsza, zajmuje Wyżyna Anatolijska podzielona kotlinowatymi obniżeniami i pasami wzniesień. Na północy rozciągają się pasma Gór Pontyjskich oraz Wschodniopontyjskich. Na południu - Góry Taurus. Najwyższym wzniesieniem jest góra Ararat (5165 m n.p.m.).

Formalności:

Od obywateli polskich wymagane są: paszport, którego okres ważności wynosi co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu oraz wiza uprawniająca do wjazdu i pobytu na terenie Turcji. Nie ma możliwości wjazdu za okazaniem dowodu osobistego. Wizę turystyczną można uzyskać przy wjeździe: koszt - 30 USD (lub 25 EUR). Wiza ta uprawnia do pobytu łącznie przez okres 90 dni w okresie 180 dni jej ważności (licząc od pierwszego wjazdu) bez prawa wykonywania pracy i nie może być przedłużona.

Noclegi:

Turyści udający się na pielgrzymki do Turcji zakwaterowani są w hotelach *** w pokojach 2 - 3 osobowych. Wszystkie pokoje wyposażone są w pełny węzeł sanitarny (łazienka oraz WC). W większości hoteli w łazienkach znajdują się ręczniki. Można z nich korzystać jedynie na terenie obiektu (pokój hotelowy, basen), nie wolno ich wynosić poza hotel (np. na plaże). Jeżeli grupa przebywa dłużej niż jedną noc w tym samym obiekcie warto wiedzieć, że służba hotelowa może wejść do pokoju w celu posprzątania. W niektórych hotelach w pokojach znajdują się lodówki lub barki z napojami lub słodyczami. Za korzystanie z pokojowego barku klient zostaje obciążony rachunkiem podczas wymeldowania. Cennik uwzględniający produkty zawarte w barku powinien znajdować się w widocznym miejscu w pokoju lub można go otrzymać w recepcji hotelowej.

Wyżywienie:

Dania ciepłe odgrywają w kuchni tureckiej rolę podrzędną. Zwykle podawane jest mięso jagnięce lub wołowe. Nie spotkają tu Państwo wieprzowiny, którą muzułmanie uważają za mięso nieczyste. Nie warto także się spieszyć. Turcy jadają powoli, wręcz celebrują posiłki. Pośpiech w trakcie jedzenia jest źle widziany. Cechą charakterystyczną kuchni tureckiej jest bogactwo dań, widoczne przede wszystkim w przystawkach, zwanych tutaj mezeler. Są one bardzo urozmaicone. Ponieważ dania zwykle doprawiane są dużą ilością oliwy, radzimy do posiłków jeść dużo chleba. Do posiłków polecamy miejscowe wino (zamiast piwa). Wina tureckie nie ustępują smakiem i jakością innym winom regionu Morza Śródziemnego. Wodę z kranu można używać do mycia zębów, jednak do picia polecamy wodę mineralną, którą można kupić w sklepie lub barze hotelowym. W niektórych lokalach automatycznie dopisuje się opłatę za obsługę (servis ücreti) w wysokości 10-15 % wartości zamówienia, co nie zwalnia jednak klienta z dania napiwku. W najtańszych lokalach napiwki nie są konieczne, choć niektórzy goście pozostawiają trochę drobnych, jednakże w droższych restauracjach są one dość powszechne. W hotelach portierzy oczekują napiwku w wysokości 2-3% ceny pokoju.

Klimat:

Na obszarze nadmorskich nizin panuje klimat łagodniejszy i o większej wilgotności niż w głębi lądu. Opady są bardzo niskie, natomiast zimy bardziej mroźne. Nad Morzem Egejskim i Śródziemnym panuje klimat śródziemnomorski. Tutaj opady występują zwłaszcza w zimie. Tereny górskie i wyżynne latem są nawiedzane przez gwałtowne burze, w zimie spotyka się opady śniegu.

Temperatury powietrza w dzień (w °C)

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Ankara 12° 17° 21° 26° 29° 29° 26° 19° 13°
Riwiera Turecka 14° 15° 18° 21° 25° 30° 33° 33° 31° 26° 21° 21°

 

Zdrowie:

Służba zdrowia jest w znacznym stopniu prywatna. W większych miejscowościach jest możliwość uzyskania opieki lekarskiej. W niektórych rejonach wiejskich nie jest to możliwe. Cena standardowej wizyty lekarskiej (bez zabiegów) wynosi od 100 USD wzwyż. Cena wizyty u lekarza specjalisty jest znacznie wyższa. Dzień pobytu w szpitalu - od 500 USD. Zabiegi są bardzo drogie. Standard szpitali prywatnych jest stosunkowo dobry, zbliżony do przeciętnego poziomu zachodnioeuropejskiego. Wszystkie szpitalne zabiegi, lekarstwa opłacane są dodatkowo. Standard szpitali państwowych w większości kształtuje się znacznie poniżej poziomu polskich instytucji zdrowotnych. Pacjenci przebywający w niektórych szpitalach tego rodzaju muszą sobie sami zapewnić wyżywienie. Jeżeli zajdzie konieczność skorzystania z konsultacji medycznej, prosimy nie zapomnieć o zabraniu rachunku za wizytę, jak również faktury z apteki. Po powrocie do kraju będą one stanowiły podstawę zwrotu poniesionych kosztów. Większe szpitale mają podpisane umowy z ubezpieczycielami i honorują polisy ubezpieczeniowe. W mniejszych miejscowościach należy liczyć się z koniecznością dokonania opłaty gotówką (trzeba wówczas wziąć fakturę za usługę i wystąpić o zwrot kosztów do ubezpieczyciela). Nie ma obowiązku szczepień. Pielgrzymi udający się do Turcji z biurem Pielgrzymkowo – Turystycznym ARCUS są objęci ubezpieczeniem zagranicznym KL + Assistance wraz z KL chorób przewlekłych oraz ubezpieczeniem NNW.

Wymiana pieniędzy:

Jednostką monetarną w Turcji jest lira turecka (TRY). 1 TRY = ok. 1,75 PLN. Występują banknoty o następujących nominałach: 5, 10, 20, 50, 100, 200 . Jedna lira turecka dzieli się na 100 kuruszy. Monety mają następujące nominały: 1, 5, 10, 25, 50 Kr, 1 TRY. Wymiany waluty mogą Państwo dokonać w banku lub w hotelu. W bankach lub kantorach kurs wymiany jest nieznacznie korzystniejszy. Banki czynne są pn.-pt. w godz. 9.00-12.00 i 14.00-17.00. Prawie we wszystkich miejscowościach znajdują się bankomaty, z których przy użyciu kart EC można pobrać gotówkę. Ponowna wymiana lirów możliwa jest jedynie na lotnisku, za okazaniem kwitu z kantoru lub banku. Karty kredytowe akceptowane są w większości hoteli, dużych sklepach i restauracjach.

Ubiór:

Dobór rzeczy zależy od celu podróży, pory roku oraz sposobu spędzania czasu. Do obiektów sakralnych kobiety powinny unikać noszenia szortów lub spódnic odsłaniających kolana oraz bluzek odkrywających ramiona i dekolt. Również mężczyźni nie powinni wchodzić do obiektów sakralnych w szortach, a ich koszule powinny zakrywać barki.

Obyczaje i religijność:

W związku z dominacją islamu turyści winni przestrzegać miejscowych zwyczajów przy zwiedzaniu meczetów i innych obiektów kultu. Podczas Ramadanu nie należy w miejscach publicznych spożywać posiłków, zwłaszcza w małych miejscowościach na wschodzie Turcji. W meczetach należy przed wejściem zdjąć obuwie, kobiety nie mogą wchodzić z odkrytymi głowami i ramionami, w szortach. Kobiety powinny unikać w niektórych rejonach kraju noszenia ubiorów zbyt prowokujących, nawet na plażach. Ewentualne pytania, np. o drogę, należy kierować (szczególnie mężczyźni) do mężczyzn.

Sytuacja Kościoła Katolickiego w Turcji jest bardzo trudna. Ponieważ nie ma on osobowości prawnej nie może być właścicielem świątyń czy szkół. W Turcji obowiązuje zakaz manifestowania uczuć religijnych przez wyznawców innych religii niż islam. Kapłanów obowiązuje zakaz noszenia koloratki na ulicach. W związku z powyższym Msza Święta może być odprawiana w hotelu lub w plenerze.

Sieć elektryczna:

Napięcie wynosi 220 V. W niektórych hotelach wymagany jest przełącznik (nie zawsze pasują do gniazdek „okrągłe” wtyczki).

Bezpieczeństwo:

Turcja jest krajem bezpiecznym, ale zawsze należy zachować ostrożność w pakowaniu i przechowywaniu dokumentów, pieniędzy, aparatów fotograficznych, telefonów komórkowych – na plaży, starym mieście ( tak jak wszędzie mogą bowiem zdarzyć się kradzieże). Na terenie Turcji znajduje się dużo wyraźnie oznakowanych obiektów wojskowych. Nie należy w ich pobliżu robić zdjęć, zatrzymywać się itp.

pinterest
katalog
katalog