Bałkańska kuchnia
Brak komentarzydo Bałkańska kuchniaBośnia i Hercegowina, Chorwacja Agata BarczyńskaBałkany, kuchnia
Podróżując i zwiedzając dalsze i bliższe kraje warto zainteresować się również lokalną kuchnią. Może być to ciekawe doświadczenie i dobry sposób na poznanie innej kultury. Kuchnia bałkańska jest naznaczona przede wszystkim wpływami tureckimi oraz włoskimi, można w niej również znaleźć cechy kuchni środkowoeuropejskiej. Odzwierciedla ona burzliwe dzieje tego regionu oraz przeplatające się przez wieki tradycje i narody. W różnych miejscach można często spotkać się z różnym sposobem przygotowania tych samych dań czy z ich trochę odmiennymi wariantami, istnieje jednak wiele potraw typowych dla całego obszaru Bałkanów.
Czarne risotto i owoce morza
Jest to risotto z nieodłącznym dodatkiem kalmarów. Dzięki dodatkowi atramentu z kałamarnicy zyskuje charakterystyczny czarny kolor. Często risotto to zawiera również mątwy, małże czy krewetki. Ma delikatny kremowy i rybny posmak.
Cevapcici
Są to podłużne kotleciki z mięsa mielonego często nadziane na patyczki i grillowane. Najczęściej robi się je mieszając dwa bądź trzy rodzaje mięsa oraz dodając regionalne przyprawy. Podaje się je z ryżem, frytkami bądź w bułce. To świetna bałkańska alternatywa dla dobrze nam znanych mielonych, które proponuje nam kuchnia polska.
Ser Paški
To rodzaj sera owczego, który tradycyjnie wyrabiany jest na wyspie Pag. Owce z tej wyspy wypasane są na terenach ubogich w zielone pastwiskowe tereny, jednak bogate w zioła i rośliny lecznicze, a często pokryte białym nalotem soli nawiewanej z morza. Dzięki temu ich mleko ma naturalnie słony posmak, a sam ser jest również słony i twardy, dobrze sprawdza się jako przystawka albo dodatek do sałatek.
Prsut
Jest to suszona szynka wieprzowa. Jej bardziej znany wszystkim odpowiednik to włoska szynka parmeńska prosciutto. Wędlina swój charakterystyczny smak zawdzięcza specjalnemu sposobowi suszenia, w którym najważniejszy jest nadmorski wiatr i słońce. Sam proces suszenia trwa około kilkanaście miesięcy.
Pljeskavica
Nazywana jest czasem bałkańskim hamburgerem, gdyż w wersji „fast food” podawana jest często w bułce z różnymi dodatkami stąd ta analogia. Jest to płaski grillowany kotlet z mięsa mielonego z dodatkiem mieszanek przypraw, które różnią się w zależności od regionu. Obowiązkowym dodatkiem są tu świeże warzywa i nierzadko ajwar.
Ajwar
To charakterystyczna pasta warzywna, z której słynie bałkańska kuchnia. Składa się głównie z oliwy, rozmaitych przypraw oraz pieczonej papryki, a także dodatku innych warzyw takich jak bakłażan, kabaczek czy czosnek. Świetnie nadaje się do grillowanych mięs, jak również kanapek, a jego wielbiciele zajadają go także prosto ze słoika. W sklepach mamy do wyboru dwa podstawowe rodzaje: łagodny – blagi i ostry – ljuti.
Burek
To rodzaj zawijanego placka zazwyczaj z ciasta filo. Najczęściej wypełniony jest mięsem, białym serem bądź szpinakiem, jednak w zależności od kraju można spotkać się z różnymi nadzieniami. W smaku przypomina ciasto francuskie. Jest to łatwo dostępna na Bałkanach i bardzo sycąca przekąska, której na pewno warto spróbować, a każdy znajdzie dla siebie ulubioną wersję.
Strukli
Jest to zawijane ciasto z twarogiem, można spotkać wersję gotowaną lub pieczoną. Samo ciasto podobne jest do tego przygotowywanego na pierogi. Oprócz różnej wersji przygotowania możemy również wybierać strukli z farszem słodkim bądź wytrawnym. Obecnie możemy spotkać się także z innymi farszami niż tradycyjny serowy, przede wszystkim owocowymi.
Alkohole
Będąc na Bałkanach możemy również popróbować regionalnych trunków z procentami. Najbardziej znanym i popularnym alkoholem w całym regionie jest rakija. To mocny alkohol (40-70%) otrzymywany dzięki kilkukrotnej destylacji fermentowanych owoców. Mówi się również o właściwościach leczniczych rakiji. Pita w małych ilościach może uśmierzać ból zęba, pomagać przy zapaleniu gardła czy łagodzić dolegliwości żołądkowe i poprawiać apetyt. Ze względu na użyte owoce i aromat trunku możemy wyróżnić różne rodzaje rakiji, na przykład travarica (z ziół i winogron), sljivovica (ze śliwek), medica (z miodu).
Poza rakiją na Bałkanach rozwinięta jest również, oczywiście, produkcja wina i podczas wakacyjnych wojaży warto rozejrzeć się na przykład za takimi gatunkami jak likierowe chorwackie wino Prosek, białe Zilavka pochodzące z Hercegowiny czy czerwony Plavac Mali charakterystyczne dla Dalmacji.
Kuchnia bałkańska jest kolorowa i aromatyczna, z pewnością każdy może znaleźć w niej coś smacznego dla siebie. Zachęcamy do wypróbowania potraw tego regionu podczas wyjazdów z naszym biurem.
Polecamy również inne wpisy dotyczące wyjazdów na Bałkany: