Podobnie jak język maltański jest oprócz angielskiego urzędowym językiem Malty, tak i kuchnia maltańska, mimo iż ze względów historycznych nie jest wolna od wpływów brytyjskich, włoskich czy arabskich, zachowała swój tradycyjny charakter. Poniżej przedstawiamy bogactwo kulinarne Malty na przykładzie niektórych dań.
Najbardziej charakterystycznym rodzajem mięsa na Malcie jest królik (po maltańsku Fenek), którego można dostać w prawie każdej restauracji i pod różnymi postaciami – od przystawek i makaronów z jego dodatkiem aż po dania główne, jak na przykład słynny królik duszony w winie.
Malta słynie również z sycących zup takich jak jarzynowe Soppa tal-armla czy Kawlata lub też Aljotta, czyli esencjonalna zupa rybna z dodatkiem ryżu i owoców morza.
Nie bez znaczenia pozostaje geograficzna bliskość Włoch, która powoduje, że w menu wielu lokali znajdziemy spory wybór pizzy oraz znakomitych makaronów czy risotto, często połączonych z rybami i owocami morza, które przecież są zupełnie naturalnymi i oczywistymi produktami dla wyspy położonej na Morzu Śródziemnym.
Na bazie owoców morza poławianych przez miejscowych rybaków przyrządza się także wiele samodzielnych potraw, które stanowią bogactwo kulinarne Malty takich jak: duszona ośmiornica, grillowane kalmary czy też podawana pod różnymi postaciami ryba dorada zwana tutaj Lampuki.
Jeśli nie mamy czasu na dłuższe delektowanie się posiłkiem warto się skusić na typowo maltański fast food. Znajdziemy tu między innymi miejscowe kanapki w wielu odmianach (Ftira) lub bardzo popularne wypieki z ciasta francuskiego zwane Pastizzi, najczęściej nadziewane serem lub musem z groszku.
Również miłośnicy deserów nie będą zawiedzeni, jako że maltańskie wypieki często łączą w sobie wpływy arabskie i włoskie, należy oczekiwać eksplozji słodyczy z powiewem orientu. Szczególnie polecane są ciasteczka z nadzieniem z daktyli (Mqaret), a także podobne do włoskich rurki Kannoli z nadzieniem na bazie sera ricotta.
Na zakończenie posiłku doskonale pasuje orzeźwiający lokalny likier Bajtra z dodatkiem opuncji, miodu i ziół, natomiast bardzo popularnym napojem bezalkoholowym jest Kinnie o słodko-gorzkim smaku, który zawdzięcza pomarańczom odmiany chinotto. Schłodzony bardzo dobrze gasi pragnienie i orzeźwia w maltańskich upałach.
Warto również spróbować specjalności najbardziej rolniczej części Malty – wyspy Gozo. Wyróżniają się tu tradycyjny owczy ser (Gbejniet), wyroby z opuncji i pomarańczy takie jak dżemy czy likiery lub pasta z pomidorów zwana Kunserva. Koneserzy miejscowej kuchni namawiają również na wizytę w jednej z miejscowych piekarni by rozkoszować się świeżo upieczonym chlebem i innymi wypiekami.
Chcąc nabyć świeże produkty niezbędne do przygotowania tradycyjnych maltańskich dań należy udać się do miejscowości Marsaxlokk, które słynie z odbywającego się w każdą niedzielę targu. Rozpoczyna się on wczesnym rankiem, a kończy około południa. Można tu nabyć przede wszystkim świeże ryby i owoce morza, ale wśród licznych kramów znajdziemy także inne produkty spożywcze, między innymi miód, dżemy, marmolady, wina, owoce i warzywa.
Miłośnicy aromatycznej śródziemnomorskiej kuchni na pewno nie będą zawiedzeni maltańskimi specjałami przesiąkniętymi słońcem i zapachem morza, a wspomnienia kulinarne towarzyszyć będą jeszcze przez wiele dni po powrocie do kraju.
Więcej wiadomości na temat archipelagu Wysp Maltańskich poniżej: